Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Gott nytt år med Rödluvan

| Inga kommentarer

Vad är det som har överlevt två världskrig, sovjetisk militäradministration, DDR:s sammanbrott och återföreningen? Svar: Rödluvan.
Att sagofigurer lever för evigt är helt naturligt, men att Rotkäppchen – Tysklands mest sålda sekt – har stått pall i 150 år, är ett litet under.

Flaskan med den röda kappan.

Flaskan med den röda kappan i sällskap med obligatorisk berlinermunk.

Företaget ligger i Freyburg (nära Leipzig) och grundades 1856 av bröderna Moritz och Julius Kloss samt deras vän Carl Foerster. De första 6000 flaskorna förvarades i familjens gårdshus, men företaget växte snabbt. Barn och barnbarn tog över och det rullade på ordentligt till andra världskrigets slut.

1945 konfiskerades familjens egendom. Barnbarnet till grundaren Kloss, anhölls vid sitt skrivbord och företaget tvångsförvaltades av sovjetisk militär.

1948 omvandlades det till ”folkets egendom”  (VEB Volkseigentrieb). Fram till återföreningen var företaget marknadsledande i DDR.

1989 brakade företaget samman och hamnade under konkursförvaltaren Treuhand (Trygga handen) som var allt annat än en trygg hand. Nu gick det riktigt, riktigt dåligt.

1993 bestämde sig några medarbetare för att rädda sekttillverkningen (Management Buy Out) och göra varumärket populärt igen. Sedan dess har det stadigt gått uppåt, och med sina runt 116 miljoner sålda flaskor årligen är Rödluvan återigen marknadsledande på sektfronten.

I själva byggnaden, ”Sektkellerei” från 1887, finns Tysklands största ekfat byggt 1893. Det är tillverkat av 25 ekar och rymmer 120 000 liter vin. Och vinkällarna går fem våningar under jorden. Kanske värt ett besök till våren?
sektHellre ett glas sekt i handen än en flaska på taket! Och en skål för det nya året, önskar Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.