Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Tucholsky bokhandeln

| Inga kommentarer

På Tucholskystrasse i stadsdelen Mitte ligger Buchhandlung Tucholsky, som är en av de sexton bokhandlare som har tilldelats Tyska förbundsregeringens nyinstiftade pris Deutscher Buchhandelspreis. Med detta pris har politikerna markerat att man även i fortsättningen vill ha ett nätverk av små engagerade bokhandlare över hela landet. tucholskygataKriterierna för att komma ifråga för utmärkelsen är följande:
Bokhandeln ska vara privatägd och drivas av ägarna
Sortimentet ska hålla hög kvalité
Man ska ha verksamhet som bok- och författarpresentationer
Affärsidén ska vara innovativ
gatuvy2002 infördes i Tyskland en lag om fasta bokpriser för att motverka monopolisering och utarmning av bokhandeln och bokmarknaden. Det är märkligt nog samma argument som försvarare av den fria prissättningen brukar använda sig av.
Idag vet vi vet hur det har gått sedan Sverige skrotades systemet med fasta bokpriser i början av 1970-talet: fyra av tio svenska kommuner saknar en bokhandel (Svensk Bokhandel januari 2015).

Observera Tranströmer till höger och Nesser som ligger vänster om den röda boken.

Ett annat argument som försvarare av den fria prissättningen brukar hävda är att fasta bokpriser skulle leda till höjda bokpriser. Men utifrån min egen blygsamma undersökning konstaterar jag motsatsen. Håkan Nessers Elva dagar i Berlin till exempel, som  i Tyskland kostar 18 euro (ca 168 kr) vare sig du köper den i bokhandeln eller på nätet, kostar på Bokus 194 kr och i bokhandeln 295 kr.

Jörg Engelbrecht och Jörg Braunsdorf på Buchhandlung Tucholsky.

Jörg Engelbrecht och Jörg Braunsdorf på Buchhandlung Tucholsky.

Givetvis kunde jag inte låta bli att köpa en bok. Mer om den vid ett senare tillfälle.

kollabokKurt Tucholsky var Weimarrepulikens ledande skribent, samhällskritiker och satiriker. Han var antimilitarist, och varnade tidigt för de antidemokratiska tendenser som föregick nazisternas maktövertagande.
1930 flyttade Tucholsky till Hindås utanför Göteborg. Efter Hitlers maktövertagande fråntogs han sitt tyska medborgarskap och hans böcker brändes på bokbål. Han avled 45 år gammal på Sahlgrenska sjukhuset efter en överdos tabletter och ligger begravd på Mariefreds kyrkogård.
Tucholsky skrev bland annat texter till John Heartfields fotomontage, och till hans mest kända romaner hör Gripsholms Slott.
Sedan 1885 delar Svenska Pen ut Tucholskypriset till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Att jubla över militära segrar är att propagera för nästa krig.
/Kurt Tucholsky

Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.