Var ska en bokhandlare sitta om inte bakom ett skönt, gammalt skrivbord?I den lilla bokhandeln på Bergmannstrasse i Kreuzberg står böckerna i travar, och nya kunder droppar ständigt in.
I Tyskland har man fortfarande fasta bokpriser. Det innebär att priset är detsamma vare sig du köper boken via internet eller i bokhandeln. Om man jämför med Sverige ligger priset mitt emellan bokhandels och nätbokhandelns. Ingen oschysst konkurrens alltså, och en välsignelse för alla små bokhandlare. Servicen är utomordentligt bra. Om jag beställer en bok den ena dagen kan jag hämta den dagen därpå före lunch – var bokhandeln än ligger och hur liten den än är.Hur trevligt är det inte att gå in i en bokhandel som doftar papper, där du kan känna och bläddra i böcker, se medmänniskor stå och bläddra och fundera precis som du. Och så få en pratstund med en bokhandlare som älskar böcker.
Den lilla bokhandeln på Bergmannstrasse går bra. Bokhandelns död har gudskelov (ännu) inte nått Berlin. Vad kan det bero frågar jag bokhandlaren medan han bläddrar bland sina papper.Boken har hög status i Tyskland, förklarar han. Bokhandlarna håller ihop, och det finns tydliga politiska incitament för att bokhandeln ska få bestå i sin mångfald. Det finns ingen politiker som skulle våga sig på att slakta denna heliga ko. Är det inte också så i Sverige, undrar han och fortsätter att bläddra.
Andréa Räder/berlinkorren
Måtte denna heliga ko bestå
september 6, 2015 | Inga kommentarer