I Tyskland finns cirka 6 000 bokhandlare, det är mer än i hela USA! Till detta kommer alla antikvariat, pappershandlare, kiosker och varuhus som har böcker i sitt sortiment. En av alla dessa 6 000 bokhandlare är barnbokhandeln Buchsegler, Berlins svar på barnbokhandeln Bokskåpet i Göteborg.
Buchsegler en av de sexton berlinska bokhandlarna som har belönats med Deutscher Buchhandlungspreis som för första gången delades ut denna höst i syfte att stärka bokhandeln. Även tyska bokhandlare befarar att internetbokhandeln kan komma att slå sönder det än så länge landsomfattande nätverk av små fristående boklådor.Buchsegler ägs av Wiebke Schleser, men idag är det hennes syster Kerstin Nüchter som står i bokhandeln. Hon och systern Wiebke turas om arbeta i bokhandeln då båda är beroende av andra arbeten för att ekonomin ska gå runt. Även i Tyskland är det svårt att driva en liten fristående bokhandel trots fasta bokpriser, berättar Kerstin. Utan den ”beställservice” som varenda bokhandel erbjuder skulle det inte alls gå. Servicen innebär att om du beställer en bok innan kl. 16.00 på eftermiddagen kan du hämta den i bokhandeln dagen därpå. Detta innebär att bokhandelns kundkrets inte begränsas till enbart barnfamiljer.
När jag tittar runt i hyllorna hittar jag många böcker av kända svenska barnboksmakare. Martin Widmark, Kristina Digman. Och så min kollega Kerstin Lundberg-Hahn från Göteborg.
Förutom försäljning av barn- och ungdomslitteratur bjuder man in skolor och förskolor till bokprat, och man samarbetar med kulturföreningen Kulturkind som har sitt kontor en av bokhandelns lokaler.
Kulturkind driver en rad olika kulturprojekt för barn och ungdomar. Till exempel det årligt återkommande barnlitteraturprojektet Berliner Bücherinseln där skolelever bland annat får möta författare, illustratörer, förläggare och översättare. Förra året var Ryssland hedersgäst, och till våren är temat nordiska barn- och ungdomsböcker. Ulrike har själv rest runt i de nordiska länderna och samlat på sig ett gediget material. Nu håller hon som bäst på att förbereda programmet inför 2016 års festival ”Into the Wind!” som invigs i Berlin i slutet maj. Därefter ska utställningen på turné i de tyskspråkiga och nordiska länderna.
Andréa Räder/berlinkorren