Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Asahi Kirschblütenallee

| Inga kommentarer

Tiotusen prydnadskörsbär – det var Japans gåva till berlinarna vid återföreningen för trettio år sedan. Glädjen över murens fall var så stor att TV-kanalen Asahi startade en insamling med syfte att plantera prydnadskörsbär på dödsremsan som omgav Västberlin och utgjorde gränsen till DDR

En miljon Euro samlades in, och mellan åren 1990 – 2010 planterades tiotusen träd på några strategiska ställen utmed den forna gränsen. Den längsta sträckan, Asahi Kirschblütenallee, är två kilometer lång och ligger i Berlins sydvästra hörn. 

Cykelturen dit går på en lummig promenadväg längs Teltowkanalen som ett blåglittrande (förlåt brunglittrande) band på min ena sida och kolonistugor på den andra.

Det pyntas och odlas i de små prydliga trädgårdarna. Jag undrar vad som döljer sig under plaststrutarna. Kan det vara kålrabbi månntro? 

Buskarna har slagit ut och kastanjerna vecklar ut sina ljusgröna blad. I dikesrenen växer små blommor, brännässlor och björnbärssnår men dessvärre även parkslide, en växt som är lika invasiv som det där viruset. Det är många som är ute i det vackra vårvädret, och varje gång jag möter en cyklist stänger jag för säkerhets skull munnen och håller andan.

Framme vid Paul-Gerhardt-Strasse kommer jag in på Berliner Mauerweg, den sexton mil långa cykel- och vandringsled som följer sträckningen utmed den forna muren. Jag fortsätter gatan upp och efter att ha korsat Lichterfelder Allee är jag framme vid den två kilometer långa Kirschblütenallee med sina mer än tusen blommande träd. 

Nedanstående två foton visar hur gränsen såg ut på denna plats vid murens fall 1989.

Där den blommande allén slutar tar Mauerweg vid med nyare planteringar av prydnadskörsbär. På vägen finns ett minnesmärke som påminner om Hans-Jürgen Starrost som dog efter att ha blivit skjuten vid denna plats vid sitt flyktförsök våren 1981.  

Lite längre fram, vid Japaneck, står de sista körsbärsträden. Här viker Mauerweg av österut.

Men jag väljer att fortsätta rakt fram på smala, sandiga vägar genom blommande rapsfält.

text & bild: Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.