Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

”Liket” vid slaktarsjön

| Inga kommentarer

Strålande sol och 24 grader varmt den 19 oktober – då måste man bara till Schlachtensee (slaktarsjön), en av Berlins mest omtyckta badsjöar i västra delen av stan. Man kan hoppa i överallt och vattenkvalitén är riktigt bra. Slaktarsjön bjuder dessutom på en optimal promenad- eller joggingrunda på 5,5 km.

Men namnet då, har det hållits ett slag här under trettioåriga kriget? Eller, hemska tanken, varit en forntida plats för avrättningar? Jag har alltid associerat det med ond bråd död – men idag frågade jag oraklet (internet alltså).
Namnet har inget med slakt att göra, utan kommer från slaviskans slat, och här lär ha funnits en slavisk by vid namn Slatdorp. Skönt … då kan liket  resa sig upp, ta på kläderna och cykla hem. slaktarsjonDet slaviska ursprunget lever kvar i många ortsnamn runtom Berlin. Möckern, några mil från Berlin, är inget undantag. Ursprungligen hette staden Mokrianici och har en historia som går tillbaka till 900-talet, men de slaviska bosättningarna är  betydligt äldre än så.steleTrots den ständiga avfolkningen bemödar man sig om att vårda de vackra gamla husen, även i Möckern. Här har man till och med en egen stadsgudinna med stadsmuren i sin krona, och på muren sitter stadens hantverkare.kronaLika spännande är övergivna platser och moderna ruiner som berättar om en annan tid, om andra människor, men med samma framtidshopp  som vi. Än så länge kan man göra denna hisnande tidsresa, men då får man bege sig till gamla öst. Förändringen går rasande snabbt. Snart är allt glömt och då kanske det aldrig har funnits?tornAndréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.