Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Pergamonmuseet stänger!

| Inga kommentarer

Om sex månader stänger mitt favoritmuseum, och det i minst fem år! Det gäller Pergamonmuseet, Berlins mest välbesökta, och med det mäktiga Pergamonaltaret. Allt behöver renoveras grundligt.

Det som fascinerat mig mest i detta väldiga arkitekturmuseum är den sagolikt vackra Ishtarportalen och processionsgatan i blåglaserat lertegel där stolta lejon går på rad. Varje tegelsten bär på byggherrens sigill: Nebukadnessar II. Och varje lejon symboliserar Ischtar: kärleks- och krigsgudinnan i det gamla Babylon.
Mitt första besök på museet var som femåring. Och under arbetet med bilderna till ”Skatter ur bibeln” med text av Maj Bylock, mer eller mindre bodde jag på museet en hel sommar för att inspireras av sumerernas och babyloniernas uttrycksfulla formspråk.

"Skatter ur bibeln", bild Andréa Räder

”Skatter ur bibeln”, bild Andréa Räder

Länge trodde man att Babylon med Babels torn enbart var bibliska myter. Staden som hade tagit århundraden att bygga upp, raserades på ett par årtionden och begravdes under berg av ökensand. Babylon glömdes snart bort och blev till en ödemark befolkad av uvar och ylande hyenor. Det enda som skvallrade om ett glansfullt förflutet var några lerskärvor som arkeologen Robert Koldewey hade funnit i slutet på 1800-talet. Och med dem i sin hand började utgrävningen ”Expedition Babylon”.

Efter tjugo års skyfflande fann man resterna av den mytomspunna staden. Tonvis med lertegel fraktades under äventyrliga förhållanden till Berlin där det pusslades ihop och byggdes upp under 1920-talet. Ett överblivet lejon och ett fabeldjur såldes därefter vidare till Göteborg och finns att beskåda på Röhsska museet.

Den 29 september 2014 stänger Pergamonmuseet portarna som tidigast kommer att öppnas år 2019.
Om du ska till Berlin, skynda dit!
/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.