Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Jesusbageri med schnitzel

| Inga kommentarer

När nu både ”Boktjuven” och ”Grand Budapest Hotel” haft Sverigepremiär vill jag berätta om Görlitz där båda filmer delvis har spelats in. Staden har ett grandiost förflutet och hörde en gång till medeltidens rikaste europeiska handelsstäder. Idag finns här över 4000 kulturmärkta hus, men Görlitz är inte bara en arkitekturhistorisk högintressant pärla, här finns också Jerusalem och Jesu heliga grav! Fast den spännande historien får ni höra en annan gång.

Jesusbageriet med schnitzel och jordgubbstårta för tomma magar

Jesusbageriet med schnitzel och jordgubbstårta för tomma magar

Görlitz ligger i Tysklands östligaste bortglömda hörn intill floden Neisse. Staden klarade sig helt undan andra världskrigets bombardemang och under efterföljande 4o år bakom järnridån förde den en slumrande törnrosatillvaro och undkom därför efterkrigstidens rivningshysteri. Det fanns varken pengar för att riva , än mindre för att bygga nytt. Faktum är att välfärd har förstört mer av historiskt värdefull stadsbebyggelse än världskrig och fattigdom.

Görlitz station

Görlitz station

Görlitz har en stadskärna som ser ut som på 1500-talet, gotiska katedraler, renässanshus, överdådig barock och ett fantastiskt stationshus i jugendstil…och så det före detta varuhuset som gick i konkurs för att återuppstå som kuliss till monsieur Gustaves Grand Hotel. I Görlitz vandrar man genom minst femhundra år, och det på en enda dag.

Rådhuset

Rådhuset

Det enda som blomstrade i Görlitz under DDR tiden var byggandet av tåg och vagnar – en industri som sysselsatte större delen av befolkningen. Med murens fall försvann alla jobb över en natt och invånarantalet nästan halverades i ett slag. När jag besökte Görlitz sommaren 2008 var läget bedrövligt, överallt tomma lägenheter i fantastiska hus som bjöds ut för en spottstyver. Vi övernattade på trivsamma pensionat ”Goldene Feder” (Gyllene fjädern) med den här vackra frukostsalongen.

Pensionat "Goldene Feder"

Pensionat ”Goldene Feder”

Går man över bron Neisse kommer man till Görlitz polska syster Zgorzelec. Det är en annan värld; fattigt, grått och mycket tyvärr förstört. När man står på den polska stranden blir kontrasten smärtsamt tydlig. Görlitz kommer att få alltmer turister på grund av sina unika miljöer, staden är redan nu en känd kuliss för historiska filmer och ett måste för alla som intresserar sig för arkitektur. Hur det har gått för Zgorzelec sedan 2008 återstår att ta reda på. /berlinkorren
Fotograf: Gustaf Engberg

Bron över Neisse

Bron över Neisse

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.