Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Från Königsberg till Värnamo

| Inga kommentarer

Vad gör berlinkorren i Värnamo?
Den egentliga anledningen var författarbesök på Värnamos kulturhus Cupolen där min vandringsutställning om bröderna Grimm visades.
På tåget från Göteborg läste jag Kjell Espmarks roman ”Hoffmanns försvar” som handlar om den dödssjuke E.T.A. Hoffmanns (född i Königsberg, död i Berlin) sista timmar i livet.
Med Hoffman och Königsberg i bakhuvudet promenerade jag till kulturhuset för att visa utställningen, berätta om Grimm och rita.varnamo2När alla hade gått kom två nya besökare och satte sig på varsin stol.

Titus och Gustav Nelson

Titus och Gustav Nelson

Vi började prata. Först svenska, sen tyska. De två visade sig vara bröder och härstamma från Königsberg.
varnamo6En gång i tiden var den forna hansestaden ett blomstrande kulturellt centrum och huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen innan den bombades sönder under andra världskriget och hamnade under sovjetisk flagg. Sedan 1946 heter staden Kaliningrad och tillhör Ryssland, men ligger som en ö mellan Polen och Litauen.
Till Königsbergs berömdheter hör (förutom Hoffmann), Käthe Kollwitz och Immanuel Kant.

Titus Nelson

Titus Nelson

Bröderna Nelson kan sin Kant och Titus citerar: Der Mensch kann nur Mensch werden durch Erziehung – Människan blir bara människa genom uppfostran.
Sedan börjar han berätta om den dramatiska flykten undan Röda arméns skräckvälde. Över tiotusen människor flydde för sina liv – bland dem Titus och Gustav, sexton och tolv år gamla.
I januari 1945 och tjugo 20 graders kyla gav sig bröderna av på den fem månader långa och farofyllda flykten. Alla män och unga pojkar som upptäcktes på vägen tvingades in i Hitlers armé som kanonmat för att utkämpa krigets sista strider.

Gustav Nelson

Gustav Nelson

Brödernas flyktväg gick via Świnoujście till ön Rügen och därifrån med båt till danska Gedser.
Flyktingar från Ostpreussen räknades till fiendesidan och på Jylland väntade två års inspärrning i fångläger. Danskarna förbjöds att prata med ostpreussiska flyktingarna och danska läkare förbjöds att behandla de sjuka i fånglägret. Många barn dog i difteri och Gustav måste gräva deras gravar. De tillfångatagna hölls på svältkost och när en dansk bondhustru försökte ge tolvårige Gustav lite mat, sköt vakterna efter dem. Kvinnan flydde och Gustav hann gömma sig i en buske.

Genom kontakter till den religiösa Plymouthrörelsen lyckades bröderna Nelson (troligtvis ättlingar till Lord Nelson vars yngste bror vandrade österut) komma till Sverige och Värnamo. Där har Titus och Gustav nu bott i 68 år och båda är sedan länge flitiga besökare på Värnamos fina bibliotek.

/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.