Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Varför köar de?

| Inga kommentarer

ko

Berlinarna ÄLSKAR sina julmarknader och första advent är det rusning. Det finns över åttio att välja på, till detta kommer alla marknader runtom i Brandenburg. Jag ska åtminstone hinna berätta om några av de mest intressanta och börjar med julmarknaden på Domäne Dahlem, ett historiskt riddargods från 1700-talet och en grön oas mitt i storstaden.dahlemdorf
Domäne Dahlem ligger mitt emot den fina tunnelbanestationen Dahlem Dorf i sydvästra Berlin. Interiören är dekorerad med kurbitzmåleri à la Dalarna, men så är det också den svenske arkitekten Alfred Grenander (1863-1931) som på 1920-talet ansvarade för utformningen av Berlins tunnelbanestationer (mer om Grenander en annan gång).
 falt
Hela området är ett levande lantbruksmuseum och knutet till modern forskning. Här bedrivs ekologisk odling, djurhållning och biodling, och produkterna kan köpas i gårdsbutiken.
tomtar
Men nu nalkas juletid och inne på gården välkomnas besökarna av dessa skönblåsande tomtegubbar.
keramik
På domänen vårdas även gamla hantverkstraditioner. Mycket av det som tillverkas säljs sedan till jul eller under årets övriga marknadsdagar. Här finns bland annat ett krukmakeri, en vävstuga och en verkstad för förgyllning där man kan köpa bladguldsförgyllda juldekorationer. 
bladguld
Den som fryser kan värma sig med glögg och en ångande hästwiener …
hastkott
… eller heta kastanjer …

maronenOch för barnen finns  en söt gammaldags karusell.
karusell
Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.