Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Berlin Alexanderplatz

| Inga kommentarer

Tankarna för till Alfred Döblins storslagna roman med samma namn. Den handlar om Franz Biberkopf  (Bäverhuvud!) som försöker få ordning på sitt trassliga liv i 1920-talets fattiga Berlin. 11
En och annan Franz Biberkopf lär säkert finnas även på denna julmarknad som ligger intill röda rådhuset, som syns i bakgrunden, och där den snart avgående borgmästaren Klaus Wowereit håller hus: ”Berlin är fattigt men sexigt” är för övrigt han mest citerade uttalande.

2
Här finns allt för LCH-fansen, korvar så lång ögat når och Schmalzgodis av rent grisfett och som säljs i strutar som denna. Prova den som törs!
3
På helgerna är här så fullt att det är odrägligt, men en torsdag kväll går an. Det doftar brända mandlar och glögg och stekoset hänger i luften.
1
I bodarna säljs allsköns glitter och högt över hustaken åker Santa Claus fram och tillbaka på en släde upphängd i stålvajrar. Det är kitschigt och turistiskt.

  5Det som ändå gör denna julmarknad rolig är isbanan runt Neptunbrunnen. Skridskor finns att hyra och för den som är osäker på isen finns små pingviner att hålla i som stöd.
9
Här kan man åka runt, runt i timmar till käck schlagermusik och töntiga låtar. Men alla tycks ha kul och håll med om att neonljuset är supersnyggt!
8

10
Andréa Räder/berlinkorren

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.