Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Flickor! Detta är inga sopor!

| Inga kommentarer

Äntligen unnar jag mig en utflykt efter att ha hukat framför datorn större delen denna sommar för att färdigställa min kommande biografi om bröderna Grimm. Och vad passar inte bättre än att bege sig till prinsessornas trädgård, Prinzessinengärten, ett litet paradis i östra hörnet av Kreuzberg. rondellAtt det är det döljer sig en grön oas som surrar av bin intill denna tunnelbanestation är kanske svårt att föreställa sig.slappa4Under sextio år var platsen en ödetomt som användes som soptipp. Fram till 1989 låg den i skuggan av muren, och sedan murens fall cirkulerar här trafiken dygnet runt. Men 2009 tog sig ett hundratal volontärer an denna gudsförgätna plats bland asfalt och betong, och efter att ha röjt upp började man med ekologisk odling. slappa1 På den 6000 kvadratmeter stora tomten odlas 15 sorters potatis, 20 sorters tomater, 9 sorters morötter, myntor, mangold, chili, sallad, zucchinin med mera. Därutöver har man bin. parasollHär finns ett välbesökt café, en cykelverkstad och det hålls kurser i stadsodling. läsaOdlingarna ägs gemensamt och vem som helst kan delta. Skörden fördelas utifrån insats. slappa3Det är också en mobil trädgård som när som helst kan flyttas ifall att myndigheterna skulle säga upp kontraktet. Allt odlas därför i plastbackar, rissäckar, mjölkförpackningar och annat.  slappa5Prinssessornas trädgård (ligger vid Prinzessinenstrasse) är den perfekta platsen för en stunds vila. slappa2 Men förr eller senare måste man ju uppsöka toaletten. Flickor! Detta är inga sopor! står det på mjölkpaketet som bjuder på bindor och tamponger. toalettAndréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.