Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Det bokfrälsta landet

| Inga kommentarer

Tyskland är de tusentals bokhandlarnas land, men även här fruktar de små bokhandlarna konkurrensen från den växande nätbokhandeln. Eftersom Tyskland har fasta bokpriser är det i slutändan kunden, och inte priset, som avgör den enskilda bokhandlaren framtida öde.
För att öka medveten om vikten av mångfald inom bokhandeln har förbundsregeringen nu instiftat ett bokhandelspris, Deutscher Buchhandlungspreis, som för första gången delades ut i höstas. De som premieras är små och engagerade enskilda bokhandlare som vågar hålla en egen profil och därför är värda att lyftas fram. Sammanlagt har 108 bokhandlare från hela landet fått utmärkelsen. Sexton av dem finns i Berlin, och jag kommer att besöka dem alla.

Men först några bilder från helgens bokmässa, ”Art book”, som årligen hålls i Berlin. Böckerna är mer eller mindre handgjorda och tillverkas i liten upplag, ibland bara ett enda exemplar, och de kostar därefter också. En böckernas Haute couture skulle man kunna säga, som till exempel denna drygt halvmeter höga skapelse i guld av konstnären Rainer Ehrt.edition ehrtEller dessa handinbundna böcker med bilder i linoleumtryck gjorda av Nadine Respondek som är grafisk formgivare.respondekEller denna bok med texter av Aleksander Pusjkin.pushkin”Av alla världar som människan har skapat är böckernas värld den mäktigaste”, skrev Heinrich Heine för över 150 år sedan.chokladcafeNu återstår bara att besöka de sexton prisbelönta bokhandlarna i Berlin.
Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.