Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

I Luthers fotspår, del 4: Johann Sebastian

| Inga kommentarer

Luther visste: utan musik ingen reformation! Med Luther blev sången integrerad i gudstjänsten. Han skrev 37 psalmer varav minst 30 tonsattes av Johann Sebastian Bach.

Johann Sebastian Bach (6185–1750).

Johann Sebastian Bach (1685–1750).

Även om Bach föddes 200 år efter Luther korsades deras vägar: för det är svårt att föreställa sig Bachs kyrkomusik utan Luther, och det är inte för inte som Bach fått smeknamnet ”den femte evangelisten”.
Om du besöker Eisenach, missa inte Bachhuset. I den gula byggnaden, som dock inte är Bachs födelsehus, får vi följa hans liv från vaggan till graven.

bachhusBachhuset har en stor samling av olika barockinstrument. Och en gång i timmen bjuder ”husorganisten” på en liten tjugominuters Bachkonsert där han spelar på gamla klaviaturinstrument; däribland en husorgel, en klavichord och ett Silbermannspinett. Den förstnämnda var särskilt populär bland skollärarna som när de spelade morgonpsalmen samtidigt kunde hålla koll på klassen

orgelBachs arbetsrum var litet och anspråkslöst. Han komponerade vid sin sekretär och provspelade sedan på sin klavichord, ett enkelt klaverinstrument som påminner vår tids keybord. clavichord
På Bachhusets baksida finns en liten trädgård, perfekt för en stunds vila innan man fortsätter sin rundvandring.
tradgard
I den moderna tillbyggnaden finns café och museumshop.fikarumI multimediasalen på övervåningen kan man digga Bach på längden och på tvären.lyssna2Och i ett runt tält mitt i salen, på 180 graders filmduk, spelas den gudomligt vackra och svängiga arian ”Mache  dich, mein Herze, rein” ur Matteuspassionen.

"Mache dich, mein Herze rein, ich will Jesum, selbst begraben."

”Mache dich, mein Herze rein, ich will Jesum, selbst begraben.”

Eisenachs trottoarer är vackra … skor … backarna är branta.utsikt

… här finns (såklart) även ett Lutherhus.lutherhus

…  här och där kan man upptäcka en gammal skönhet.

husdetalj I Eisenach finns även ett Automobil Museum; förutom Luther och Bach är Eisenach nämligen intimt förknippat med tysk bilhistoria. Under 1920-talet tillverkades här bilen Dixi som senare blev BMW. Och efter kriget startade man i DDR tillverkningen av Wartburg, en riktig pärla.

Eisenach station.

Eisenach station.

Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.