Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Bokmässan i Leipzig

| Inga kommentarer

Så var det dags för den årliga bokmässan i Leipzig som pågår under fyra dagar i mars. Det här är en publik mässa med massor av monterprogram och många prisutdelningar. I år räknar man med ca 300 000 besökare. Med 2 600 utställare från 48 länder är det lönlöst att ens försöka förbereda sig – åtminstone för mig som är här för första gången. De ä bar å åk!  Efter nittio minuters tågresa från Berlin är jag i mål. Inne i glashallen är det varmt. Via tunnlar tar man sig sedan vidare till de fem stora mässhallarna. På språng genom en av dessa tunnlar jag tar dagens bästa foto.Skogsrået vrider och vänder på sig och lösbrösten hamnar på sned, men vad gör det.  Sedan blir jag sittande i denna monter. Vi är många som lyssnar till Lothar Tiedtkes redogörelse om de vidriga förhållanden som rådde inom den slutna psykiatrin i DDR. Själv blev han inspärrad, utan rättegång, och tvångsvårdad med sprutor, elchocker och en näve psykofarmaka han dagligen tvingades svälja under uppsikt. Hans brott: att ha yttrat sig kritisk gentemot regimen. Rumänien står i centrum för årets mässa. Här framförs Grimmsagan ”Kung Trastskägg” på omväxlande tyska och rumänska. I bakgrunden sitter Irina Dobrescu som illustrerat sagan.I den rumänska bokmontern hittar jag romanen ”Oxenberg & Bernstein”, ett familjedrama som gör rent hus med landets antisemitiska förflutna. Den behandlar den judiska pogromen i Iași, den 29 juni 1941, då 13 266 judar mördades. Romanen har väckt stor uppmärksamhet och jag noterar den på min lista på böcker jag vill läsa.Utbudet av böcker är enormt, inte bara från Östeuropa, och jag hinner inte så mycket mer än att svepa med blicken över omslagen.Fastnade direkt för detta färgsprakande omslag. Och så detta otroligt stiliga på Margret Atwoods dystopi ”The Handmades Tale”.Bland mässans 2 600 utställare finns också några utställare, jag vet inte hur många, som företräder högerextremistiska åsikter. Jag såg en sådan monter under mina strövtåg. Den gick inte att undgå att upptäcka eftersom den var hårt bevakad av poliser. Hur man ska förhålla till högerextremisterna vid bokmässorna i Leipzig och Frankfurt är omstritt även i Tyskland. Mässledningen hade därför inför årets mässa beslutat att så länge publikationerna håller sig inom lagens råmärken kan dessa grupper inte uteslutas. I svensk press har detta förvandskats till att Leipzigmässan välkomnar högerextremister.Så äntligen får jag  syn på en kändis som också jag känner till: Åsne Seijerstad som tilldelades årets litteraturpris ”Leipziger Buchpreis zur Europäischer Verständigung” för sin bok om Breivik, ”En av oss”.Klockan sex stängdes portarna och jag lämnar mässan tillsammans med ett gäng glada mangauaner.
Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.