Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Sommar i Berlin

| 2 kommentarer

Det dags att damma av cykeln och ge sig ut på upptäcksfärd, för Berlin är en finfin sommarstad. Dagens cykeltur börjar vid S-bahnstationen Wannsee. Det blir en sträcka på två mil som går nära vattnet.   Vi svänger in på den smala gatan Am Großen Wannsee där seglar- rodd- och kanotklubbarna ligger på rad. Där ligger också konstnären Max Liebermanns (1847–1935) pampiga sommarhus, Liebermannvillan, som är ett museum.Liebermanvillan är ett omtyckt utflyktsmål, inte minst för den vackra trädgården som sluttar ner mot vattnet. Fast idag är det cykla som gäller, så det blir inget besök. Men jag hinner kasta ett öga på trädgården som skymtar bakom syrenerna.
Inte långt från Liebermannvillan ligger Haus der Wannseekonferenz. Konferensen, med representanter från NSDAP och SS, hölls den 20 januari 1942. Den hade som syfte att organisera ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. Villan är idag en Gedenkstätte, en plats för att minnas och bearbeta historien. Här finns mycket information så jag kommer gärna tillbaka en annan gång. Nästa stopp blir en fikapaus i skuggan av den här stora kissekatten: lejonet från Flensburg! Det är en fin utsiktsplats. Härifrån blickar man över till Berlins stora playa: Strandbad WannseeNär jag var liten skämtade berlinarna om att vattnet vid Strandbad Wannsee bestod av 99% urin. Det var så långt till de allmänna toaletterna att ingen orkade gå dit, och det var så trångt i vattnet att man nästan bara hade ståplats. Hoppas det är bättre nu.    Cykelturen fortsätter på en strandpromenad genom lummig grönska, mot Heckes Horn. Det finns flera badplatser utmed vägen. Berlin lär trots allt ha bra vattenkvalité på grund av all sand och det kalkhaltiga vattnet.Här passerar vi Påfågelön som är väl värd ett besök. Också det får bli en annan gång.Slutligen är vi framme vid den kända agentbron, Glienicker Brücke, som utgjorde gränsen mellan Västberlin och Östtyskland under åren 1945–1990. Intill bron ligger Schloss Glienicke med sin underbara park. Men vi trampar vidare på Königstraße som tar oss raka vägen tillbaka till utgångspunkten, S-Bahnhof Wannsee.
Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.