Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

Polens Pompeji – en underjordisk stad

| Inga kommentarer

Åtta mil från Berlin, på den polska sidan om floden Oder, finns resterna av den ståtliga fästningsstaden Küstrin, numera Kostrzyn, som jämnades med marken i slutet av andra världskriget. Küstrin var porten till Berlin och i mars 1945 ockuperades staden av röda armén. Försvaret organiserades av en fanatisk SS-officer – Heinz Reinefahrt, med ökänt förflutet som ”bödeln från Warzawa”– och som fått i uppgift av Hitler att försvara Küstrin till siste man. Striden blev synnerligen grym och hård. Den gamla stadskärnan brändes, besköts och sprängdes sönder tills inget mer fanns kvar. Upptill 10 000 människor tros ha omkomit under dessa fasansfulla veckor.
Küstrin är idag en minnesplats, en vacker sådan: magisk och hemlighetsfull och med en historia som går tillbaka till åtminstone 1200-talet då staden införlivades med Brandenburg.Det är en märklig känsla att ströva genom denna tysta stad som tillintetgjordes för 73 år sedan och mestadels består av ruiner från stadens underjordiska källarvalv. Det forna nätet av gränder och gator har frilagts och skyltar med deras namn har satts upp. Här och var skymtar resterna av en kullerstensgata, en bit av en trottoar och trappsteg till hus som inte längre finns.

Även Küstrins gamla slott är borta, endast några ynkliga rester av fundamentet finns kvar. Det forna slottet är mest känt för en sorglig historia. Här tvingades den 18-årige kronprinsen, sedermera preussenkungen Friedrich II, kallad Friedrich der Große (1712–1786) stå vid ett fönster och se på när hans bäste vän, löjtnant von Katte halshöggs. Den unge Friedrich, som avskydde sin tyranniske far som försökt uppfostra honom med kadaverdisciplin, hade planerat att fly till England tillsammans med sin vän. Flyktplanen uppdagades emellertid, båda ställdes inför krigsrätt och Katte dömdes till landsförräderi.Om allt detta – Fredrik och Katte och stadens dramatiska förflutna – kan man fördjupa sig i på museet som ligger i en av bastionerna.Museets imponerande källarvalv är fyllt med krigshistoria. Bakom fotografierna nedan döljer sig damtoaletten.Så en sista blick på floden Oder innan vi återvänder hem via gränstaden Frankfurt an der Oder.I Słubice, som den polska delen av staden heter, hittar vi biopalatset.Ett intressant gathörn som gjort för att titta på folk.Och denna mycket lockande frisersalong.Andréa Räder/berlinkorren

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.