Berlinkorren – Andréa Räder

från metropolen Berlin

En färgsprakande gråzon mitt i stan

| 4 kommentarer

”Hmm, lecker”, hör jag killen framför mig säga när han biter i den mintgröna kokosbollen. Jag bestämmer mig genast för att köpa en likadan, fast i rosa. Fyllningen består av jordnötter och något sött som jag inte vet vad det är. Men god är den.Det är den sista varma söndagen för i år och jag strosar runt i Thaipark som egentligen heter Preussenpark och ligger i stadsdelen Wilmersdorf. Varje helg under den varma årstiden förvandlas parkens gräsmatta till Tysklands största streetfoodmarknad.Under de färgglade parasollerna sitter försäljarna och friterar kött, fisk och grönsaker på sina små gasolkök. Det förkokta riset hålls varmt i stora behållare och isen till fruktjuicer och drinkar förvaras i kylväskor.Sättet att tillaga och servera maten på är otroligt enkel och uppfinningsrik, och det är en fröjd för ögat att bara gå runt och njuta av färgprakten. Billigt är det också, för några euro kan man få en hel måltid. Inte undra på att marknaden populär. I Thaipark blandas berlinare, gamla insuttna som nyinflyttade, med turister från världens alla hörn. Soliga dagar kan det komma flera tusen besökare och stämningen är alltid i topp.Dessutom har parken något som är ytterst sällsynt i dagens genomkommersialiserade städer – nämligen autenticitet. Ingen företagskedja står bakom framgången, inget marketingföretag. Marknaden har växt av egen kraft, långsamt och organiskt.Men det finns problem: vatten, ström och avfallshantering saknas. Och i brist på toaletter pinkas det flitigt i buskarna. Någon kontroll av det som säljs existerar inte heller. Marknaden är alltså illegal och försäljningen strider mot alla förordningar, såväl ekonomiska som hygieniska. Ändå tolereras den av myndigheterna – än så länge – för ingen kan svara på vad som gäller. ”Du får gå dit på egen risk”, säger de ansvariga och rycker på axlarna. Och än så länge verkar varken bränder eller matförgiftningar ha förekommit.Den här gråzonen är ett intressant fenomen, kanske typisk berlinsk, för att den fått pågå ostört i så många år. Och under tiden som gått har politikerna förstått att Thaipark är en interkulturell mötesplats som är viktig för stadens mångfald, och man är enig om att den ska få vara kvar.Nu försöker man hitta lösningar för hur marknaden ska kunna legaliseras. Och tills dess får Borussia, kungariket Preussens motsvarighet till Pallas Atena, fortsätta att hålla ett vakande öga på Thaipark.
Andréa Räder/berlinkorren

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.